Produkty sóji

Ze sojových bobů, namletých semen sóji vzniká sójová mouka, různého složení, buď i s tukem, nebo odtučněná. Podle toho, jestli byly odstraněny slupky nebo ne mění se obsah nestravitelné vlákniny. Separací tuku (obvykle extrakcí pomocí chemických rozpouštědel) se odděluje rostlinný sójový olej. Stejně jako většina rostlinných tuků je psy sojový olej hůře přijímán i zpracováván, vždy dají přednost tukům živočišným. Po různých způsobech oddělení částí dalších živin ze semen sóji pro lidskou spotřebu zůstávají vyždímané pokrutiny nebo jiné podobné zbytky, označované a používané v krmivech pod různými mlhavými názvy, jako rostlinná bílkovina, rostlinný protein, vedlejší produkt rostlinného původu apod. Po intenzívním výzkumu a vývoji technologií dnes existují i velmi hodnotné a kvalitní produkty ze složitě zpracované sóji, pozitivní výtažky, izolovaný sójový protein, které jsou nejen hodnotným zdrojem některých esenciálních látek, ale i pozitivně ovlivňují trávení. V sójovém oleji má původ i lecitin, kterým jsou krmiva obohacována. Má vliv na usazování tuku v cévách díky své emulgační schopnosti, působí kladně zejména na starší organismus.

Pozor – na sóju a produkty z ní jsou známy poměrně časté negativní reakce až onemocnění citlivějších psů – hypercitlivost, alergie. Dokonce i lecitin – výtažek některých tuků ze sóji – může vyvolat odmítavou reakci organismu.

Alergizující efekt (antigeny) byl složitou moderní technologií zpracování odstraněn pouze u tzv. izolovaného sójového proteinu, který pak má všechny kladné složky a vlastnosti sóji bez potenciálních negativních účinků. Používá se u vysoce citlivých jedinců, kteří mají problémy s příjmem jiných bílkovin (alergici, hypersenzitivní psi).

Tuto surovinu obsahuje