Kuřecí maso a produkty z kuřat
Kuřecí maso je základní živočišnou surovinou většiny kvalitnějších krmiv. Je vynikajícím zdrojem přirozené výživy pro všechna stádia růstu a vývoje psa, má vysokou biologickou i výživnou hodnotu, splňuje dnešní vysoké požadavky na zdravou a plnohodnotnou výživu. Vyznačuje se lehkou stravitelností a vysokou využitelností. V krmivech najdete kuřata v různé formě, množství i kvalitě, různými způsoby zpracované. Deklaraci surovin uváděnou na obale krmiva je proto nutné číst mimořádně pozorně. Kvalitní je kuřecí maso získané z kuřat pro lidskou spotřebu, podléhající stejné veterinární kontrole. V technologii výroby krmiv je maso použito ve formě kuřecí moučky. Pro psy je to chuťově přitažlivý zdroj bílkovin s nízkým obsahem popelovin a vysokým obsahem fosforu a vápníku. Na rozdíl od reklamních tvrzení se v pravdivější deklaraci krmiva nedočtete o obsahu „čerstvého“ kuřecího masa. To se výjimečně může přidávat do granulí před extruzí rozmixované ve vodě, případně je za čerstvé maso prohlašován ochucovací mix kuřecích jater aplikovaný na granule spolu s tukovým nástřikem. Pokud je v receptuře krmiva použito něco z kuřete, chlubí se tím na některém z předních míst deklarace surovin, pod názvy: kuřecí maso, moučka z kuřecího masa, kuřecí vnitřnosti, kuřecí játra, kuřecí vnitřnosti (digest).