Kuřecí tuk
Pokud je v krmivu použit kvalitní živočišný tuk, obvykle to bývá tuk kuřecí. Můžeme se setkat i s jinými živočišnými tuky – zejména s hovězím lojem a vepřovými škvarky – sádlem, ale to spíše výjimečně. Všechny živočišné tuky jsou v krmivu nositelem chuti, jsou dobře využitelné, nevznikají na ně hypersenzitivní reakce a psi je mají velmi rádi. Obsahují asi dvojnásobné množství energie než uhlohydráty nebo bílkoviny a přinášejí psovi pocit sytosti po nakrmení. Slouží jako zdroj energie, ale mají mnoho dalších nenahraditelných úkolů v organismu. Účastní se vstřebávání v tuku rozpustných vitamínů, dodávají organizmu esenciální mastné kyseliny, které jsou důležité pro celkové zdraví psa. Tuky mají tu nepříjemnou vlastnost, že ve styku s kyslíkem časem oxidují, žluknou, páchnou. Proto je nutné je stabilizovat. Běžná krmiva jsou stabilizována chemickými konzervanty, nejznámější jsou BHT a BHA. Chemické konzervační látky nemají dobrý účinek na organismus psa, je potřeba se jim raději vyhýbat. Proto nejkvalitnější krmiva& - tuky v nich - jsou ošetřena tokoferoly (antioxidačním vitaminem E), kyselinou askorbovou (vitaminem C), rozmarýnovým olejem a podobnými přírodními stabilizátory.
Kuřecí tuk je kvalitním vynikajícím zdrojem energie vašeho psa. Jedná se o vysoce chutný, obvykle přírodně konzervovaný zdroj kyseliny linoleové a omega-6 esenciální mastné kyseliny. Je při výrobě nanášen na povrch ještě teplých granulí po extruzi, dodává jim nejen hezký vzhled, ale především chuť a vůni, pro psa velmi přitažlivou. U lacinějších krmiv je potřeba zkontrolovat v deklaraci, zda není stabilizován chemicky, obvykle pomocí BHT, BHA.