Vláknina z hrachu
Hrách je výborná surovina do krmiv, s vysokým obsahem bílkovin. Je velmi dobrým zdrojem draslíku a vitaminu B. Ze složitých komplexů uhlohydrátů, které hrách obsahuje, se uvolňuje energie postupně. Hrách je i dobrým zdrojem kyseliny listové a vitaminu K1, který aktivuje osteokalcin, potřebný pro zdravé kosti. Hrách je velmi dobrým zdrojem železa (tvorba krvinek) a vitaminu C, který tělo ochraňuje před volnými radikály.
Nejvíce vlákniny obsahují obaly semen, slupky. Vláknina hrachu je osvědčenou součástí krmiv, pro velmi vhodný poměr mezi její nestravitelnou i stravitelnou částí. Většina hrachové vlákniny je nefermentovatelná. Zlepšuje konzistenci exkrementů. Majiteli psa velmi usnadňuje život, když stolice psa je pevně formovaná, nepáchnoucí a snadno odstranitelná.
Obecně: vláknina je součást rostlin, která je odolná k trávení a vstřebání v tenkém střevě těla, s kompletním nebo částečným trávením v tlustém střevě. Zjednodušeně řečeno je vláknina potravy nestravitelná složka stěn rostlinných buněk.
Vláknina se skládá z neškrobových polysacharidů a rezistentních oligosacharidů, ligninu a dalších obdobných sacharidů, jako je rezistentní škrob a dextriny, a syntetizovaných sacharidů, jako je polydextróza.
Z hlediska rozpustnosti se vláknina dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se označuje též jako měkká vláknina či bobtnavé látky, má schopnost vstřebávat vodu a je stravitelná. Nerozpustná vláknina je označována jako hrubá vláknina, není stravitelná.
Rozpustné vlákniny: hemicelulózy (v kukuřici a pšenici), pektiny (v ovoci – jablka, bobule – rybíz, angrešt), rostlinné slizy, guar, agar (např. psyllium), inulin (výskyt – čekanka, česnek, artyčoky). Jejich funkcí je regulace trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě, regulace vstřebávání tuků, vazba žlučových kyselin, vazba vody a tím zvětšení střevního obsah, zvětšení obsahu tlustého střeva a tím naředění toxických látek obsažených ve střevě
Nerozpustná vláknina: některé hemicelulózy, celulóza (brukvovitá a kořenová zelenina), lignin (dřevo a zdřevnatělé součásti rostlin). Má tyto hlavní funkce: působí v žaludku pocit sytosti, ve střevě usměrňuje pohyb, působí proti zácpě a jejím komplikacím, mechanicky čistí a provokuje střevo, prevence zubního kazu.